”Kan inte räkna med mer än 40-45 procent av slutlönen”

40-45 procent av din slutlön.
Mer än så kan du inte förvänta dig i allmän pension om du är 90-talist och planerar att jobba fram till 65 års ålder.
Men jobbar du på ett företag med kollektivavtal så avsätter din arbetsgivare pengar till din avtalspension – pengar som kan göra stor skillnad när du går i pension.
– Avtalspensionen blir allt viktigare och här är kollektivavtalet grunden till att få en schysst pension, säger Thord Ingesson, utredare på LO.

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor

I dag är det minst sagt en utmaning att vara pensionär och klara sig på enbart den allmänna pensionen.

Arbetar du utan uppehåll från 20 till 67 års ålder – 47 år – kan du räkna med att få lite mindre än 60 procent av din slutlön i allmän pension.

Men enligt Thord Ingesson, försäkringsutredare på LO och expert på de kollektivavtalade försäkringarna, ser siffrorna ännu dystrare ut för den yngre generationen.

”Lever allt längre”

– Den allmänna pensionen mätt i procent av slutlönen sjunker. Vi lever allt längre och pensionspengarna som är sparade i det allmänna ska räcka i flera år än tidigare. Om du är 90-talist och vill gå i pension när du är 65 år gammal så kan du inte räkna med att få mer än 40-45 procent av din slutlön i pension vilket kan bli väldigt svårt att klara sig på. Avtalspensionen blir allt viktigare och här är kollektivavtalet grunden till att få en schysst pension, säger han.

Kollektivavtalet är alltså nyckeln. Jobbar du på ett företag med kollektivavtal så avsätter din arbetsgivare minst 4,5 procent av din lön till din avtalspension. Det är väldigt mycket pengar, pengar som kan bli helt avgörande för hur ditt liv ser ut den dagen du går i pension.

350 miljarder

Totalt handlar det om 350 miljarder kronor som de svenskar inom LO-SAF som är i yrkeslivet just nu har i sparat pensionskapital.

– 2018 gjordes pensionsinbetalningar till drygt 1,3 miljoner arbetstagare inom LO-SAF och det handlar om ungefär 17 miljarder kronor. I genomsnitt fick de alltså drygt 12 000 kronor per person till sin avtalspension. För den som tjänar 25 000 kronor i månaden avsätts minst 1 125 kronor till avtalspensionen. Har man de här pengarna stående så att de får förränta sig i 40 år så blir det skillnaden mellan en låg och en schysst pension. Jag brukar säga att om man bara ska göra en enda sak för att vara snäll mot sig själv när man blir gammal så är det att jobba hos en arbetsgivare med kollektivavtal så att man får avtalspension, säger Thord Ingesson.

En viktig men ofta bortglömd poäng med avtalspensionen är att dina pensionspengar kan användas för att ge trygghet åt din familj om tragedin skulle inträffa och du går bort.

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor

”Tillfaller andra”

Men du måste du aktivt välja någonting som heter återbetalningsskydd.

Väljer du återbetalningsskydd så går avtalspensionen till dina efterlevande.

– Det är helt frivilligt och fungerar som så att om jag avlider före 65 års ålder så får mina efterlevande hela mitt pensionskapitals värde. Om jag fyllt 65 så får min förmånstagare min pensionsinbetalning under hela den tid som jag själv hade fått ut pengar, säger Thord Ingesson.

Vad händer om jag inte valt återbetalningsskydd?

– Då delar du pensionskapital med alla som är födda samma år som du är. Om du går bort så tillfaller pengarna alla andra som är födda det året. Om du har återbetalningsskydd så får dina efterlevande pengarna när du går bort, men du får inte ta del av de pengar som kommer från andra utan återbetalningsskydd som går bort. Med återbetalningsskydd blir alltså din avtalspension något lägre.

Hur många är det som har valt återbetalningsskydd i dag?

– Det är faktiskt bara ungefär 20 procent. Varför är det inte fler? Jag tror att det är många som inte känner till att det finns, folk har i allmänhet inte särskilt bra koll på sina försäkringar. Men jag tror att det är någonting som fler skulle behöva fundera på.

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor